Tips & Tricks

Gezondheid in onderhoud

Calisthenics, misschien wel de meest laagdrempelige manier van trainen. Mijn Hobby is mijn werk en mijn werk is mijn Hobby

Calisthenics betekent letterlijk vertaald mooie kracht en is eigenlijk heel simpel gezegd het trainen met het eigen lichaamsgewicht als weerstand. Het is een super toegankelijke sport en eigenlijk zelfs wel een beetje een manier van leven. Calisthenics heeft voor mij als sportfanaat zijnde veel veranderd.
Calisthenics

Ik was altijd het meest gek op gym op school. Zodra ik de gymzaal binnenkwam vloog ik door de zaal en haalde ik het liefst voor alle onderdelen tienen. Ik deed aan Freerunnen en zat bij het clubje Runnerdam welke vooral in Rotterdam-Zuid actief was. Uiteraard met de gekste sprongen en saltos, ook hier en daar weleens een blessure opgelopen. Krachtsport sprak mij altijd al heel erg aan maar kreeg altijd van mijn omgeving te horen dat je voor je 18e niet te gek moest doen op dat gebied. Al helemaal met gewichten. Dit zou je groei belemmeren en voor een te jonge persoon niet goed zijn. Eigen lichaamsoefeningen zoals opdrukken en sit ups maken mocht wel…Ik heb het geweten.

Sinds de dag dat ik 18 werd ben ik met deze sport begonnen en nooit meer gestopt. Voor mij is het ook geen sport of een hobby maar mijn levensstijl. Dit is inclusief mijn werkzaamheden als Personal Trainer; Omdat Calisthenics staat voor het mensen helpen en sterker maken. Mijn Hobby is mijn werk en mijn werk is mijn Hobby

Mijn eerste ervaring met Calisthenics

Ik woonde in Rotterdam-Oost bij Schenkel waar al jaren een speeltuin op het dijkje te vinden was en waar ik uiteraard altijd langs fietste als ik ergens naartoe ging. Net nadat mijn 18e verjaardag had plaatsgevonden zag ik hier een jongen trainen genaamd Stef.. Zoals ik in het dagelijks leven altijd wel ingesteld ben om even sociaal een praatje te maken deed ik dit nu ook. Ik toonde wat interesse in wat Stef precies allemaal deed. Hij vertelde mij het een en ander over de sport en ik dacht.. Leuk he eigenlijk; dat je je gewoon buiten kunt optrekken, in een speeltuin, zonder sportschool abonnement, in de buitenlucht.. Al snel klikte het en werd ik in een whatsapp groep Bar-Minded toegevoegd. Hier leerde ik Taziyah kennen en Gerben. Wij in Rotterdam-Oost trainde zonder enig calisthenics park in de speeltuin, dag in dag uit. Ik was altijd buiten of alleen aan het sporten of met de Bar-Minded groep. Na een half jaar liep ik op een warme dag ineens even zonder shirt de woonkamer binnen om mijn moeder wat te vragen. Het eerste wat zei zij was. ‘’ zo jongen, je begint breed te worden’’ Toen is bij mij (pas echt) de knop om gegaan.

Ik heb de Calisthenics levensstijl geïntegreerd in mijn leven. Dagelijks smoothies maken, heel erg letten op eiwitten, veel groentes uiteraard, 6 dagen in de week trainen met het eigen lichaamsgewicht als weerstand. Push-ups, Pull-Ups Dips Squats en situps waren de strict basics waar ik me dagelijks mee bezighied om van mijzelf de sterkere variant te maken.

Die 6 dagen in de week Calisthenics trainingen gingen gepaard met 2 soms 3x in de week hardlopen in verband met de uitdagende doelstelling; ‘’het lopen van de marathon van Rotterdam’’ door ijzersterke discipline met de calisthenics trainingen en mijn eigen hardloop trainingen heb ik de marathon van Rotterdam (2014,2016,2017) 3 keer weten te lopen. Door bij te dragen aan initiatieven in het Luxor Theather voor het Beach-Barz park in Nesselande, gemeentelijke gesprekken te voeren in Capelle a/d Ijssel, Krimpen a/d Ijssel en mijn eigen project Calisthenics Project Prinsenpark zijn er inmiddels in de omgeving Rotterdam-Oost wel 5 Calisthenics parken te vinden. Uiteraard in samenwerking met een heleboel andere Calisthenics fanaten. Hiermee is het trainen in speeltuintjes een tijdperk dat ik heb af kunnen sluiten.

Wat ik je eigenlijk wil vertellen is. Deze manier van leven, in jezelf investeren, een U turn maken en een gezonder fitter vitaler pad bewandelen, dat kan JIJ ook. Je hebt het zelf voor het zeggen. Weeg je 50kg of 130kg? Calisthenics is voor jou mogelijk. Gedifferentieerd op ieder zijn/haar arrangementsniveau.

Like & Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp